Metaliniai indai – slypintys pavojai

Metaliniai indai, kuriuos turi kiekviena šeima, specialistų nuomone nėra visiškai saugūs.Gaminant juose maistą vyksta nikelio ir chromo jonų reakcija. Todėl norėdami išvengti maisto „praturtinimo“ minėtomis kenksmingomis medžiagomis, rekomenduojama metaliniuose induose nevirti ir nelaikyti rūgščių patiekalų (pavyzdžiui barščių). Tokiuose induose išvirę rūgštus patiekalai „praturtės“ tokiu išskirtų jonų kiekiu, kuris keletą kartų viršys leistinas normas. Na ir būtinai privalote saugoti indus nuo įbrėžimų ir kitų pažeidimų. Net žinomų kompanijų indai nėra visiškai saugūs.

Jei virsite kavą variniame inde, gėrimas bus kartokas ir beskonis. Iš metalo i ją išsiskiriantys jonai, veiks ne tik skonį bet ir gėrimo kokybę. Kavos pupelės turi daugybę organinių rūgščių, kurios labai greitina nuodingų medžiagų išsiskyrimą iš metalo.

Nerūdijančio plieno indai

Nerūdijančio plieno indai laikomi labai tvirtais ir patogiais. Tačiau jų sudėtyje esantis nikelis yra stiprus alergenas su kancerogeninėmis savybėmis. Tokiuose induose nerekomenduojama gaminti aštrius ir daržovių patiekalus. Termiškai veikiamos daržovių sultys reaguoja su metalo jonais sudarydamos kenksmingas druskas. Pats saugiausias metalinis indas yra nerūdijančio plieno greitpuodis.

Žymiai saugesni brangūs indai iš nerūdijančio plieno su užrašu „nikel free“, reiškiančio be nikelio. Tačiau mūsų turgavietės užpildytos pigia Azijos kilmės nerūdijančio plieno produkcija. Tokių indų gamintojai naudoja nekokybišką plieną, dažnai turinti vario priemaišų. Maistas, pagamintas tokiuose induose, labai nuodingas – į jį patekę spalvuotųjų metalų jonai kenks sveikatai. Maistas pagamintas tokiame inde turi specifinį „metalo“ skonį. Ypač tai juntama virinant vandenį nerūdijančio plieno virdulyje.

Emaliuoti indai

Tai pati saugiausia indų rūšis, iki to momento, kol nepažeistas emalio sluoksnis. Nekenksmingas emalis yra kreminis, baltas, pilkai – melsvas, juodas ir mėlynas. Visos likusios emalio spalvos, ypač ryškios,turi didelius cheminių metalų junginių kiekius. Todėl, pirkdami emaliuotus indus, atkreipkite dėmesį į indo vidaus emalio spalvą.

Ypač kenksmingi sveikatai emaliuoti indai, kurių vidiniai paviršiai yra padengti ryškia ruda, raudona, geltona spalvomis. Pavyzdžiui, geltono puodo su geltona emale viduje pagaminti yra pigiau nei geltono puodo su balta emale viduje. Emalės danga induose apsaugo maistą nuo kenksmingų metalo jonų patekimo, ant lygaus paviršiaus nesidaugina bakterijos. Emaliuotuose induose galima nesibaiminant gaminti ir laikyti maistą.

Tačiau, atkreipkite dėmesį į tai, kad vos pažeidus emalės sluoksnį indas pradeda kenkti sveikatai. Atviras metalas, emalio dalelės patenka į maistą. Emaliuotų indų kokybė priklauso ir nuo emalio storio. Kai kurie gaminiai yra su dvigubu emalio sluoksniu. Tačiau labai storas emalio sluoksnis yra broko taisymo požymis. Nekokybiškai emale padengtas gaminys pakartotinai emaliuojamas.

Aliuminio indai

Aliuminio indai neoficialiai laikomi pačiais kenksmingiausiais. Jie užima paskutinę vietą pagal kenksmingumo sveikatai rodiklius.

Juose negalima gaminti ar kepti. Aliuminio folijoje nerekomenduojama laikyti, gaminti rūgščių maisto produktų. Vyksta įvairios reakcijos nuo druskos, sodos ir rūgščių poveikio.

Indų gamintojai tikina, kad ant aliuminio esanti oksidinė plėvelė saugo maistą nuo metalo jonų išsiskyrimo. Aliuminis nuolat patenka į maistą jo gaminimo metu, maišant jį, troškinant, ilgą laiką kaitinant, gaminant rūgščius patiekalus ir t.t. Patekęs į organizmą aliuminis kaupiasi, keldamas pavojų sveikatai. Todėl, nežiūrint į aliuminio indų pigumą, geriau tokių indų maisto ruošimui nenaudoti.

Dėl minėtų priežasčių daugelyje Europos šalių prekyba aliuminio indais uždrausta.

Jono Jukonio ir nevartok.lt informacija

Kategorija: Naudinga žinoti | Žymės: , , , ,

Komentarai (2)

  1. aaa:

    straipsnio autoriau niekur nepabegsi nuo metaliniu indu tu turi as turiu ir kiti turi naudojam ir naudosim…

  2. zigmas:

    o kaip del mediniu puodu? viena turiu ,imetu tena ir sriubos uzsiverdu 😀

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>