Margarinas – valgyti ar vengti?

„Mano šeimos gydytoja patarė vietoj sviesto rinktis margariną, nes nustatė aukštą cholesterolio kiekį. Tačiau margarinas juk neskani sintetika ne mažiau kenkianti. Ar verta apskritai valgyti margariną“, – nevartok.lt klausė Rita.

Margarinas – dirbtiniai maistiniai riebalai sustingusios vandens ir riebalų smulkiadispersinės emulsijos pavidalu. Laikant kambario temperatūroje margarinas yra kietoka, teplios konsistencijos riebalų emulsija. Skoniu ir kitomis savybėmis margarinas panašus į sviestą, tačiau turi daugiau nesočiųjų riebalų rūgščių ir yra šiek tiek didesnės energinės vertės. Margarinas gaminamas iš augalinių riebalų. Margarino sudėtyje yra nuo 10 iki 90 proc. riebalų. Atitinkamai 100 gramų margarino žmogaus organizmui suteikia nuo 345 iki 720 kcal.

Margarino ženklinimas: nurodomas prekinis pavadinimas, bendras riebalų kiekis masės procentais, augalinių, pieno ar kitų gyvūninių riebalų kiekis riebalų mišiniuose, druskos procentas.

Terminas „augaliniai riebalai“ vartojamas kartu su prekiniu pavadinimu, kai produktą sudaro tik augalinės kilmės riebalai su leistinu 2 % nuokrypiu gyvūninės kilmės riebalų kiekiui.

Terminas „sumažintas riebalų kiekis“ gali būti vartojamas nurodytiems produktams, kurių riebalų kiekis yra didesnis kaip 41 %, bet mažesnis kaip 62 %.

Terminas „mažas riebalų kiekis“ arba „lengvas“ gali būti vartojami produktams, kurių riebalų kiekis yra 41 % arba mažesnis.

Terminai „sumažintas riebalų kiekis“, „mažas riebalų kiekis“ arba „lengvas“ gali atitinkamai pakeisti vartojamus terminus „trijų ketvirčių riebumas“ arba „pusriebis“.

1. Margarinas – produktas, gautas iš augalinių ir (arba) gyvūninių riebalų, kurio riebumas ne mažesnis kaip 80 %, bet ne didesnis kaip 90 %.

2. Trijų ketvirčių riebumo margarinas – produktas, gautas iš augalinių ir (arba) gyvūninių riebalų, kurio riebumas ne mažesnis kaip 60 %, bet ne didesnis kaip 62 %.

3. Pusriebis margarinas – produktas, gautas iš augalinių ir (arba) gyvūninių riebalų, kurio riebumas ne mažesnis kaip 39 %, bet ne didesnis kaip 41 %.

4. X % riebumo tepieji riebalai – produktas gautas iš augalinių ir (arba) gyvūninių riebalų, kurio riebumas: ne mažiau kaip 39 %; daugiau kaip 41 %, bet mažiau kaip 60 %; daugiau kaip 62 %, bet mažiau kaip 80 %.

Ar tepus riebalų mišinys gali turėti sveikatinantį poveikį?

2010 m. gegužės 3 d. Komisijos reglamento (ES) Nr. 376/2010, kuriuo iš dalies keičiamas reglamentas (EB) Nr. 983/2009 dėl leidimo vartoti ir nesutikimo leisti vartoti teiginius apie maisto produktų sveikatingumą – susirgimo rizikos mažinimą ir apie vaikų vystymąsi bei sveikatą 1 straipsnio 1 dalyje nustatyta, jog turi būti pateikta informacija vartotojui, kad teigiamas poveikis atsiranda per dieną suvartojant ne mažiau kaip 1,5-2,4 g augalinių sterolių. Nuoroda apie poveikio mastą gali būti pateikiama tik su šių kategorijų produktais: geltonaisiais riebalų užtepais, pieno produktais, majonezu, salotų užpilais. Nurodant poveikio mastą, vartotojui būtina nurodyti ribines vertes (7-10 %) ir laikotarpį, per kurį pastebimas poveikis (per 2-3 savaites).

Cholesterolio kiekiui mažinantį poveikį turi steroliai, izoliuoti iš sojų pupelių ir pušų. Pagrindiniai steroliai yra sitosterolis, kampesterolis ir stigmasterolis. Jų yra augaliniuose aliejuose, mažiau – daržovėse, šviežiuose vaisiuose, kaštainiuose, grūduose ir ankštiniuose. Šiaurės Europoje sterolių suvartojama 250 mg per dieną, tuo tarpu Viduržemio jūros regiono šalyse – 500 mg per dieną. Žarnose fitosteroliai konkuruoja su cholesteroliu dėl absorbcijos, tuo būdu moduliuoja bendrojo cholesterolio koncentraciją serume. Augalų steroliai gali būti esterifikuojami iki nesočiųjų riebalų rūgščių, taip padidinant riebalų tirpumą. Hidrinti steroliai virsta stanoliais. Tokiais junginiais gali būti praturtinamas margarinas, sviestas, jogurtas ar aliejus. Tačiau maiste esančių fitosterolių poveikis silpnesnis, negu gautų iš maisto papildų. Kasdien suvartojant 2 g fitosterolių, bendrojo ir blogojo cholesterolio koncentracija sumažėja 7-10 procentais.

Kategorija: Naudinga žinoti | Žymės: , ,

Komentarai (1)

  1. Hm:

    Tekste praleistas zodelis: Margarinas pagamintas is HIDRINTU augaliniu riebalu. O tai jau nieko gero apie ji nebesako.

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>