Maisto priedai – bijoti ar nekreipti dėmesio?

Maisto priedas – tai bet kuri medžiaga, kuri paprastai atskirai nenaudojama kaip maisto produktas ir nevartojama kaip būdingas maisto produkto ingredientas, nepriklausomai nuo to, ar ji turi maistinę vertę, ir kurios sąmoningas dėjimas į maisto produktą pagal gamybos, perdirbimo, ruošimo, apdorojimo, pakavimo, transportavimo ar saugojimo technologiją reiškia ar gali reikšti, kad ji arba jos šalutiniai produktai tiesiogiai ar netiesiogiai tampa tų maisto produktų komponentu.

Pagrindiniai tikslai, kodėl naudojami maisto priedai:

• apsaugoti maisto produktus ir žaliavas nuo žalingų aplinkos veiksnių (temperatūros svyravimo, mikroorganizmų, oksidacijos) poveikio;

• išsaugoti maisto produktų maistinę vertę (apsaugoti nuo vitaminų, nesočiųjų riebiųjų rūgščių, nepakeičiamų amino rūgščių skilimo);

• patenkinti specifinių mitybinių poreikių turinčių vartotojų reikalavimus (pavyzdžiui, gaminti žemo kaloringumo maisto produktus);

• pagerinti maisto produktų gamybos proceso sąlygas.

Maisto priedai negali būti naudojami norint paslėpti prastos žaliavos naudojimo pasekmes arba netinkamai (ne higieniškai) atliekamą darbą ar naudojamą techniką.

Maisto priedais neturėtų būti laikomos medžiagos, dedamos į maisto produktus kaip maistingosios medžiagos (pvz., mineralai, mikroelementai ar vitaminai), medžiagos naudojamos aromatui ir (arba) skoniui suteikti arba mitybos tikslais, taip pat atsitiktinai patekę į maisto produktus teršalai, mikroorganizmai bei mechaninės priemaišos.

Maisto priedais nėra laikomi:

• monosacharidai, disacharidai arba oligosacharidai ir maisto produktai, kurių sudėtyje yra šių medžiagų, naudojami dėl jų saldinamųjų savybių;

• sausi arba koncentruoti maisto produktai, įskaitant kvapiąsias medžiagas, naudojamas gaminant sudėtinius maisto produktus, dėl savo aromatinių, skonio ar maistingųjų savybių, kartu su šalutiniu spalvinančiu poveikiu;

• medžiagos, naudojamos produktų padengimui arba aptepimui naudojamose medžiagose, kurios nėra laikomos maisto produktais ir nėra skirtos vartoti su tokiais maisto produktais;

• produktai, turintys pektino ir gauti iš džiovintų obuolių išspaudų ar citrusinių vaisių ar svarainių, arba iš jų mišinio, naudojant atskiestą rūgštį, vėliau iš dalies neutralizuojant natrio ar kalio druskomis („skystieji pektinai“);

• kramtomosios gumos pagrindinės sudedamosios dalys;

• baltasis ar geltonasis dekstrinas, iškaitintas arba dekstrinuotas krakmolas, rūgštimi ar šarmais apdorotas krakmolas, balintas krakmolas, fiziškai pakeistas krakmolas ir aminolitiniais fermentais paveiktas krakmolas;

• amonio chloridas;

• kraujo plazma, valgomoji želatina, baltyminiai hidrolizatai ir jų druskos, pieno baltymai ir glitimas;

• amino rūgštys ir jų druskos, išskyrus glutamo rūgštį, gliciną, cisteiną ir cistiną bei jų druskas, kai jos neatlieka jokios technologinės funkcijos;

• kazeinatai ir kazeinas;

• inulinas.

Maisto priedai nėra naudojami:

• Neperdirbtuose maisto produktuose (išskyrus atvejus, kai toks naudojimas yra konkrečiai numatytas teisės aktuose);

• Kūdikių ir mažų vaikų maisto produktuose, įskaitant kūdikiams ir mažiems vaikams skirtus specialios medicininės paskirties dietinius maisto produktus (išskyrus teisės aktuose konkrečiai numatytus atvejus).

Kaip skirstomi maisto priedai?

Iš viso yra 327 maisto priedai, kurie suskirstyti į 26 funkcines grupes (saldikliai, dažikliai, konservantai, antioksidantai, pagalbinės medžiagos, rūgštys, rūgštingumą, lipnumą reguliuojančios medžiagos, medžiagos nuo putojimo, užpildai, emulsikliai, emulsinimo druskos, kietikliai, aromato ir skonio stiprikliai, putojimą sukeliančios medžiagos, stingikliai, glazūros medžiagos, drėgmę išlaikančios medžiagos, modifikuoti krakmolai, įpakavimo dujos, propelentai, tešlos kildymo medžiagos, izoliuojančios medžiagos, stabilizatoriai, tirštikliai, miltų apdorojimo medžiagos).

Kas yra maisto priedo E numeris?

Europos Sąjungoje leidžiamiems naudoti maisto priedams yra suteikiama E raidė ir 3-4 skaitmenų numeris. Tai reiškia, kad patikrinta minėtų medžiagų sauga, nustatyti jų grynumo kriterijai, o šių maisto priedų vartojimas nustatytomis sąlygomis nekelia grėsmės vartotojų sveikatai.

Kokiuose produktuose draudžiamas arba ribojamas maisto priedų naudojimas?

• Tradiciniuose kiekvienos šalies maisto produktuose (Vokietijoje – tradicinis Vokietijos alus, Prancūzija – tradicinė Prancūzijos duona).

• Neperdirbtuose maisto produktuose (išskyrus konkrečius atvejus, numatytus Reglamento Nr. 1333/2008/EB II priede).

• Kūdikių ir mažų vaikų maisto produktuose, įskaitant kūdikiams ir mažiems vaikams skirtus specialios medicininės paskirties dietinius maisto produktus (pvz., į šiuos produktus negali būti dedama dažiklių, konservantų, aromato ir skonio stipriklių bei saldiklių).

• Ribotai naudojami ekologiškuose produktuose (išskyrus atvejus, kai nenaudojant maisto priedų neįmanoma pagaminti ar išlaikyti maisto arba patenkinti atitinkamų mitybos reikalavimų).

• Negali būti naudojami, kai norima paslėpti prastos žaliavos naudojimo pasekmes arba netinkamai (ne higieniškai) atliekamą darbą ar naudojamą techniką.

• Tam tikruose produktuose kai kurių maisto priedų vartoti iš viso negalima (pvz., padažuose pomidorų pagrindu, neperdirbtuose maisto produktuose, pasterizuotame ar sterilizuotame piene draudžiami dažikliai, leduose – konservantai ir kt.).

Kategorija: Naudinga žinoti | Žymės: , ,

Pakomentuok. Būk pirmas!

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>