Kur naudojamos pieno išrūgos

creativecommons.org

Išrūgos – pieno produktas, liekantis darant iš pieno fermentinį sūrį (saldžiosios išrūgos), varškę, saldžiarūgštį sūrį (rūgščiosios pasukos), kazeiną. Išrūgos susidaro perdirbant karvių, ožkų, avių ir kupranugarių pieną. Apie 90 % naudojamo pieno virsta išrūgomis sūrio gamybos procese. Rūgščios išrūgos yra atskiriamos po varškės susidarymo. Saldžios išrūgos susidaro, gaminant kietus fermentinius sūrius, pvz., cederį arba šveicarišką sūrį. Pridėjus druskos į varškę, kad pašalinti papildomus skysčius, yra pagaminamos sūrios išrūgos. Lietuvos pieno perdirbimo įmonėse apie 21 % išrūgų yra perdirbama į išrūgų baltymus, pieno cukrų, išrūgų miltelius ir kitus produktus.

Išrūgas transportuojant gali pakisti jų sudėtis, todėl sūrių gamybos įmonėse, išrūgos yra džiovinamos. Gaunamas aukštos biologinės vertės, ilgą galiojimo laiką turintis produktas, kuris dažniausiai naudojamas gyvūnų šėrimui.

Mineralinės medžiagos organizme užtikrina rūgščių – šarmų pusiausvyrą, reguliuoja kraujospūdį, sąlygoja organizmo normalią fiziologinę veiklą. Išrūgose esantys baltymai α – laktoalbuminas ir β – laktoglobulinas, amino rūgščių sudėtimi yra labai svarbūs organizmui. Išrūgose taip pat gausu lizino ir triptofano, bei sieros turinčių (metionino ir cistino) amino rūgščių, vandenyje tirpių vitaminų, organinių rūgščių, mineralinių medžiagų: kalcio, fosforo, natrio ir chloro. Išrūgose yra didelis laktozės kiekis. Laktozė – gyvulinės kilmės angliavandenis, randamas tik piene. Virškinamajame trakte laktozė stimuliuoja pieno rūgšties bakterijų augimą, tokiu būdu mažina puvimo bakterijų vystymąsi. Taip yra aktyvinama organizmo apsauginė sistema. Išrūgose esančias maisto medžiagas gerai pasisavina žmogaus organizmas. Tai mažiausiai kalorijų turintis pieno produktas.

Pieno išrūgos slopina rūgimo procesus organizme, skatina virškinamojo trakto veiklą, ypač naudingos, kai sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas. Švedijos Lundo universiteto mokslininkai nustatė, kad išrūgos skatina insulino išsiskyrimą ir mažina hiperglikemiją sergant 2 tipo diabetu.
Pieno išrūgose yra (%): riebalų – 0,3 – 0,5, baltymų – 0,7 – 1,4, laktozės – 4,2 – 4,6, mineralinių medžiagų – 0,4 – 0,6 bei vandenyje ir riebaluose tirpstančių vitaminų. Iš išrūgų pašalinus apie 70 – 90 proc. pieno mineralinių medžiagų ir išdžiovinus gaunami demineralizuoti išrūgų miltai. Išrūgose yra didelis kiekis mineralinių medžiagų, kurios gali būti naudojamos kaip maisto papildai. Išrūgos naudojamos papildyti sportininkų mitybą. Išrūgų laktozė naudojama pieno rūgšties, pagardų ir alkoholio gamybai. Specialia biotechnologija gali būti gaminamos pieno ir citrinos rūgštys, antibiotikai, fermentai, galaktozė ir kiti produktai. Išrūgos naudojamos laktozei, kondensuotoms ir sausoms išrūgoms, kai kuriems maisto produktams (albumino varškei), natūralaus pieno pakaitalui gaminti, taip pat galvijų prieaugliui bei kiaulėms šerti. Išrūgos kaip priedai naudojami gaminat duoną, krekerius, tešlą. Iš išrūgų gaminami tiesioginio vartojimo maisto produktai ir pusfabrikačiai maisto pramonei. Šveicarijoje išrūgos naudojamos gaminant gaiviuosius gėrimus. Islandijoje gaminama pieno išrūgų misa.
Išrūgos naudojamos paukščiams, kiaulėms ir galvijams šerti.

Parengta pagal NMVRVI informaciją

Kategorija: Naudinga žinoti | Žymės: , ,

Komentarai (2)

  1. Seniau, tarybiniais laikais buvo gaminamas „pieno šampanas“ tėvukas sakė, labai skanus dalykas, man neteko ragauti 🙂

  2. Fe:

    Atkreipkite dėmesį į parduotuvių lentynas – kai kuriose (pvz., tiksliai žinau, kad didžiuosiuose Rimi padaliniuose) jau yra prekiaujama raugintomis išrūgomis, skoniu panašu į girą. Ypatingai sveika ir labai skanu – tikra gira. Gal tai ir yra panašu į tą seniau buvusį šampaną?

Rašyti komentarą Fe

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>