Kuo vertingi džiovinti vaisiai ir riešutai

Riešutų ir džiovintų vaisių įvairovė suteikia galimybę mėgautis vis kitomis skonio savybėmis. Džiovinti vaisiai ir riešutai – vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Juose gausu mineralinių medžiagų, vitaminų, ląstelienos, natūralaus cukraus, skaidulų. Didžiąją riešutų dalį sudaro riebalai. Riebaluose yra polinesočiųjų riebalų rūgščių – omega-6 ir omega-3. Organizmas pats negali jų pasigaminti, todėl turi gauti su maistu. Kadangi omega-6 rūgščių gauname pakankamai, patariama nedidinti jų kiekio, bet valgyti daugiau maisto, kuriame yra omega-3 rūgščių. Būtent šių rūgščių gausu riešutuose.

Prieš vartojimą džiovintus vaisius ir riešutus būtina gerai nuplauti. Kol šie maisto produktai patenka ant mūsų stalo, jie „nukeliauja“ ilgą kelią: renkamas derlius, vaisiai džiovinami, pakuojami, kraunami, vežami, vėl pakuojami.

Populiariausi ir dažniausiai perkami džiovinti vaisiai yra džiovintos slyvos, razinos, abrikosai, figos, datulės, džiovintos spanguolės, bananų traškučiai, džiovinti ananasų kubeliai, besėklės razinos. Didžioji dalis šių vaisių į Lietuvą importuojami iš Kinijos, Tailando, Filipinų, Čilės, Turkijos, Irano.

Džiovinti vaisiai – papildomas maistas, ypač kai trūksta šviežių vaisių ir daržovių, ar tiesiog užkandis užimtiems ar keliaujantiems žmonėms.

Riešutai pagal sveikos mitybos piramidę patenka į vieną maisto produktų grupę kartu su kiaušiniais, mėsa, paukštiena, žuvimi, ankštiniais.

Vis dėlto riešutus reikėtų vartoti atsargiai, nes kai kuriems jie gali sukelti alergiją! Alergija riešutams – viena dažniausiai pasitaikančių alergijos formų. Riešutai alergiškiems žmonėms gali sukelti labai stiprias reakcijas, todėl, pastebėjus alergiją riešutams, reikėtų vengti jų maiste. Net labai nedideli riešutų kiekiai gali būti pavojingi.

Svarbu: jei atkandę riešutą pajutote kartų skonį, jokiu būdu jo nevalgykite. Laikomi netinkamomis sąlygomis riešutai gali sugesti, o nekokybiškų produktų vartojimas gali sukelti sveikatos sutrikimų.

Kategorija: Naudinga žinoti | Žymės: , ,

Komentarai (1)

  1. Kas be ko, kad jei džiovinti vaisiai yra perkami iš parduotuvės prieš valgant jie turi būti nuplaunami. Bet mes dažnai mėgstam ir namuose pasidžiovinti įvairių vaisių, ypač sezoninių obuolių.

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>