Kokiais ledais gaivinamės vasarą?

Vasarą ledų pardavėjai džiaugiasi išaugusia paklausa. Nevartok.lt domėjosi ledų gamintojų išmone siekiant ledus paversti patrauklesniais vartotojams ir tuo pačiu sumažinti gamybos išlaidas. Ar gali gamintojai pieną keisti pieno milteliais, grietinę pakeisti augalinės kilmės riebalais? Ar kiek į ledus įpurškiama oro priklauso nuo vien gamintojų noro? Ar atšilę ledai tinkami vartojimui? Ar sveika valgyti egzotiškų spalvų ledus?

Sovietinių laikų skanėstas plombyras – šiandien niekuo neįpatinga ledų rūšis

Augę sovietmečiu prisimena plombyrinius ledus. Pagal apibrėžimą plombyru vadinami ledai, pagaminti iš nenugriebto pieno ir grietinėlės. Šiais laikais, siekiant sumažinti savikainą, natūralus pienas ir grietinėlė gali būti keičiami milteliais. Tačiau ar gali plombyru būti vadinami ledai, kurių sudėtyje natūralaus pieno ir grietinėlės nėra? Pasirodo, gali. Visi leistini maisto priedai valgomųjų ledų grupei yra galimi naudoti ir plombyrui. Šiai ledų rūšiai valgomųjų ledų kokybės reikalavimai nenumato jokių rodiklių. Jiems gaminti gali būti naudojami įvairūs ingredientai, o pieno riebalai ir baltymai gali būti visiškai arba iš dalies pakeisti augaliniais. Nėra numatyta ir kokiai grupei pagal bendrą riebalų kiekį šie ledai turi būti priskirti.

Grietininiai ledai – tik iš natūralios grietinės

Dar viena populiari ledų rūšis – greitininiai ledai. Tačiau ne visų ledų sudėtyje naudojama natūrali grietinė. Kartais ji pakeičiama augalinės kilmės riebalais, kurie yra pigesni, o grietinės arba grietinėlės skonį suteikia kvapiosios medžiagos. Tokie ledai grietininiais ar pieniniais vadintis negali, nes pagal galiojančius reikalavimus jie yra priskiriami pirmai valgomųjų ledų grupei, kurios sudėtyje negali būti augalinių riebalų ir baltymų.

Oro kiekis priklauso nuo ledų rūšies

Kad ledai nebūtų pernelyg purūs, yra kontroliuojamas išplakimo laipsnis, t.y. į ledų masę yra įplakamas tam tikras oro kiekis. Jis priklauso nuo ledų rūšies ir riebumo. Pieniškų, grietininų ir plombyro ledų išplakimo laipsnis skiriasi, jis vidutiniškai svyruoja nuo 90 iki 120%. Frizeravimo metu į ledų mišinį įplakamas oras ir mišinys dalinai užšaldomas iki -2,3-5° C temperatūros, priklausomai nuo mišinio sudėties. Frizeravimo metu prasideda ledų struktūros formavimas, kuris pasibaigia po jų užgrūdinimo. Ledų temperatūra po frizeravimo turi būti ne aukštesnė kaip -4° C, išplakimas turi būti ne mažesnis kaip 70%.

Vartojimo terminas trumpėja aukštesnėje temperatūroje

Jei nepermatomoje hermetiškoje pakuotėje ledų tūris sumažėjęs, jie sukritę, tai reiškia, kad ledai tam tikrą laiko tarpą buvo laikomi aukštoje temperatūroje. Pavyzdžiui, jie galėjo atšilti transportavimo metu. Pagaminti valgomieji ledai įmonių šaldytuvuose laikomi žemesnėje nei -22-25° C temperatūroje. Tokioje temperatūroje jokie mikrobiologiniai ir cheminiai procesai produkte nevyksta. Bet kokiu atveju gamintojas garantuoja, kad per jo nurodytą laiką produkto kokybė nepasikeis, jis nepraras jam būdingų fizinių ir cheminių savybių. Prekybos vietose ledai turi būti laikomi ne aukštesnėje kaip -18° C temperatūroje. Esant aukštesnei temperatūrai ledų laikymo terminas trumpėja: pvz. laikant ledus -12° C temperatūroje jų laikymo terminas sutrumpės iki 5-7 parų, esant -6° C temperatūrai ledų kokybė išliks nepakitus tik 5-6 valandas.

Atitirpę ledai pavojingi sveikatai!

Kartais atplėšus pakuotę ant ledų matosi ledo kristalėliai. Tai nebūtinai reiškia, kad ledai buvo atšilę ir iš naujo užšaldyti, mat atitirpę ledai visų pirma praranda formą. Ledo kristalai gali susidaryti ir pažeidus technologinį procesą: grūdinimas atliktas per ilgą laiką, dėl to pastebimas ledo kristalų padidėjimas produkte.

Dėl netinkamų laikymo sąlygų, laikant aukštesnėje nei numato gamintojas temperatūroje arba pasibaigus tinkamumo vartoti terminui, leduose greičiau nei kituose produktuose gali daugintis įvairūs mikroorganizmai, jie tampa nesaugūs vartoti ir gali sukelti apsinuodijimą. Todėl norint apsisaugoti nuo nemalonumų, svarbu atkreipti dėmesį į ledų formą pakuotėje ir tinkamumo vartoti terminą.

Vaisiniai ledai dažnai būna ryškių egzotiškų spalvų: rožiniai, žali, mėlyni ir pan. Dažniausiai tokią spalvą ledams suteikia dažikliai. Kuo leduose mažiau priedų, kvapiųjų medžiagų, dažinklių, tuo jie natūralesnės spalvos. Valgomųjų ledų sudėtyje turi būti išvardinti visi ingredientai, naudoti jų gamyboje, tad perkant neįprastos išvaizdos ledus vertėtų pasiskaityti jų sudėtį.

Ką reikėtų žinoti pasirenkant valgomuosius ledus?

  • Atkreipkite dėmesį į ledų sudėties aprašymus – jei daug maisto priedų, dažų, kvapiųjų medžiagų, galite pasirinkti kitos rūšies ledus.
  • Pasidomėkite, kokioje temperatūroje jie laikomi.
  • Smaguriaukite natūraliausiais ledais – vaniliniais, šokoladiniais (pieniškais, grietininiais, plombyru), ledais iš natūralių vaisių ir uogų.
  • Buitiniame šaldytuve (-5-7° C) ledus laikykite ne ilgiau kaip 1-2 paras.
  • Jei įsigijote pažeistos pakuotės ar deformuotų ledų, informuokite Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybą arba susisiekite su nevartok.lt

Kategorija: Naudinga žinoti | Žymės: ,

Komentarai (3)

  1. Pirkėja:

    Kodėl dažnai ledai vadinami šokoladiniais,kai šokoladas jų gamyboje nėra naudojamas?( tik kakavinis glaistas)?
    Ar neturėtų tokie ledai vadintis ŠOKOLADO SKONIO?

  2. sutinku!!:

    ISVIS NEVALGAU LEDU – tegu tie prekybininkai/gamintojai-machinatoriai kaip tik nori pakuoja, spalvina, kvepina ir t.t. – ju ismone – tik durneliu masei, kuriems ‘ledai – labai skanu“ 🙁 Priezastys – labai realios ir objektyvios: siuolaikiniai ‘ledai’ – tai 100 proc sintetika (NUODAS, net ir nedaznai valgant), chemijos pramones klestejimo apogejus; ledai kaip produktas – energijos vampyrai zmogaus organizme – ju ‘nauda’ paremta principu – paimti, issiurbti is organizmo energija ir gyvybines jegas, kaip ir energiniuose gerimuose, net ir ingredientai kai kurie dedami tie patys. Tie kuriems RUPI BUTI SVEIKIEMS, ir gyventi kiek galima KOKYBISKAI, tie atsizvelga i siuos kriterijus. Apie visus kitus nekalbu. Jie samoningai tikslingai naikina save kas diena budami isikalbetu ‘malonumu’ vergai.

  3. Miquel:

    Kaip leduose gali būti 120% oro?

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>