Kodėl ekologiškas maistas vis labiau populiarėja

Ekologiški maisto produktai neužteršti kenksmingomis cheminėmis medžiagomis – sunkiaisiais metalais, pesticidų likučiais, nitratų pertekliumi, antibiotikais, hormonais, jų sudėtyje nėra sintetinių maisto priedų – dažiklių, saldiklių, konservantų ir kt. Juose nėra genetiškai modifikuotų organizmų, kuriuos draudžiama naudoti ne tik šių produktų gamybai – jų negali būti ir gyvuliams duodamuose pašaruose. Ekologiška produkcija yra griežtai reglamentuojama, kontroliuojama ir sertifikuojama.

Kaip atpažinti ekologišką produktą?

Ekologišką maistą iš visų prekių gausos galima atpažinti dėl jo ženklinimo. Ekologiškas produktas visada bus paženklintas etikete, kurioje pateikiama pati svarbiausia informacija: ekologiškų produktų sertifikavimo ženklas, gamintojas, sertifikavimo įstaiga.

Nuo 2012 m. liepos 1 d. visi ekologiški maisto produktai, pagaminti ir supakuoti Europos Sąjungoje, turi būti paženklinti vienu ekologiško gaminio logotipu. Iš trečiųjų šalių importuojamam negyvūniniam maistui šis ženklas neprivalomas.

Lietuvoje ir kitose šalyse kartu su ES ženklu naudojami ir kiti privatūs, regioniniai ar nacionaliniai logotipai, užrašai „biologinis“, „ekologiškas“, „organinis“ (pvz., Lenkijoje – ekologiczne, Švedijoje – ekologisk, Italijoje – biologico ir kt.).

Vien pažiūrėjus arba paragavus negalima nustatyti, ar produktas yra ekologiškas. Pirkdami ekologišką maistą, pavyzdžiui, turguje, pirkėjai visuomet gali paprašyti pardavėjo įrodyti, kad produktas tikrai yra ekologiškas. Tokiu atveju pardavėjas turėtų pateikti Lietuvos sertifikavimo įstaigos VšĮ „Ekoagros“ (vienintelės tokios Lietuvoje) sertifikatą, jeigu produktas lietuviškas.

Ar „natūralus“ reiškia „ekologiškas“?

Ekologiškas ir natūralus produktas nėra tas pats. Dažnai matome ant produktų etikečių užrašus, kad produktas pagamintas „tik iš natūralių ingredientų“, „be hormonų“, „genetiškai nemodifikuota“, bet tai dar nereiškia, kad produktas yra ekologiškas. Ekologiškas maistas turi būti pagamintas laikantis griežtų reikalavimų, sertifikuotas, tinkamai paženklintas.

Ar „organiškas“ maistas yra tas pats kas „ekologiškas“?

Nors terminai „ekologiškas“ ir „organinis“ reiškia tą patį, bet žodis „organinis“ lietuvių kalboje nevartojamas ir tėra nevykęs anglų kalboje vartojamo žodžio „organic“ vertimas. Lietuvių kalboje turėtų būti vartojamas terminas „ekologiškas maistas“.

Kuo skiriasi ekologinis žemės ūkis nuo įprasto?

Ekologiški maisto produktai auginami ekologiniuose žemės ūkiuose, kuriuose labai griežtai ribojamas cheminių sintetinių pesticidų, sintetinių trąšų, gyvuliams skirtų antibiotikų naudojimas. Ekologiniu ūkininkavimu siekiama užtikrinti kuo natūralesnę žemdirbystės sistemos veiklą. Kovojant su kenkėjais naudojami biologiniai ir fiziniai (ne cheminiai) metodai. Ekologiniame ūkyje pirmenybė teikiama pačiame ūkyje esantiems ištekliams, pvz., trąšai naudojamas mėšlas, pašarai gyvuliams – išauginti pačiame ūkyje. Gyvuliai turi būti laisvai ganomi, o jei dėl netinkamų oro sąlygų gyvulį reikia laikyti uždaroje patalpoje, tai kiekvienam iš jų numatyta tokia vieta, kuri leidžia patenkinti natūralų poreikį judėti. Gyvuliai šeriami tik sertifikuotu ekologišku pašaru.

Kodėl ekologiškas maistas brangesnis?

Ekologinį maistą užauginti ir perdirbti yra brangiau, be to, dažnai ekologiškų maisto produktų derlius yra gerokai mažesnis negu auginant įprastu būdu, naudojant chemines trąšas, sintetinius priedus.

Kuo ypatingas ekologiško maisto perdirbimas?

• Ekologiški maisto produktai gaminami iš ekologiškų žemės ūkio ingredientų, išskyrus atvejus, kai ekologiško tokio ingrediento atitikmens nėra rinkoje;

• maisto priedų, neekologiškų ingredientų, kurių funkcijos yra daugiausia technologinės ir sensorinės, bei mikroelementų ir perdirbimo pagalbinių priemonių naudojimas apribojamas tiek, kad jie būtų naudojami minimaliai ir tik tuo atveju, kai yra esminis technologinis poreikis, arba tam tikrais mitybos tikslais;

• nenaudojamos medžiagos ir perdirbimo metodai, kurie gali būti klaidinantys tikrojo produkto pobūdžio atžvilgiu;

• maistas perdirbamas atsargiai, pirmiausia naudojant biologinius, mechaninius ir fizinius metodus.

Ekologiški perdirbti produktai turėtų būti gaminami naudojant perdirbimo metodus, užtikrinančius, kad visuose gamybos grandinės etapuose būtų išlaikomas produkto ekologiškumas.

Kokių nusiskundimų dėl ekologiško maisto VMVT gauna daugiausiai?

Ekologiško maisto skyriuose, vaisių ir daržovių skyriuose, kartu su ekologišku maistu prekiaujama neekologiškais produktais; maistas ženklinamas kaip ekologiškas, tačiau jis nėra sertifikuotas; ekologiškas maistas paženklintas seno pavyzdžio ženklu; nenurodyti tinkamumo vartoti terminai; nurodyta ne visa maisto produkto sudėtis.

Kategorija: Naudinga žinoti | Žymės: , ,

Komentarai (1)

  1. Nesvarbus:

    O kaip yra istikruju ?
    .“Gyvuliai šeriami tik sertifikuotu ekologišku pašaru“
    Bet realybeje yra taip. Ukis negali buti pripazintas nei ekologisku nei iskirtines kokybes jei pasarai gaminami jo viduje.
    Turi uzsisakinet kombinuotus ale ekologiskus pasarus is gamyklos kurie toli grazu neatsizvelgia I gyvuno poreikius, bei sveikata.
    Visas sitas eko yra blefas.

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>