Kaip teisingai perskaityti etiketes – maisto priedai (E)

Maisto priedas – bet kuri medžiaga, kuri paprastai nėra vartojama kaip atskiras maisto produktas ir kaip tipinė maisto produkto sudedamoji dalis, neatsižvelgiant į tai, ar ji turi mitybinę vertę, ar jos neturi, ir kuri sąmoningai įdėta į maisto produktus dėl technologinių tikslų (gamybos, perdirbimo, apdorojimo, pakavimo, gabenimo ar laikymo)  tampa pati ar jos dariniai tokių maisto produktų sudėtine dalimi.

Maisto priedai naudojami pagerinti juslines ir estetines maisto produkto savybes bei prailginti vartojimo trukmę. Tarptautinėje praktikoje visi maisto priedai žymimi raide E ir skaitmeniniu kodu. Dauguma maisto priedų yra natūralios kilmės maisto produktų fermentacijos produktai, mineralai ir nedidelė jų dalis – sintetiniai produktai (dažikliai, saldikliai). Patys maisto priedai nėra šiandienos išradimas. Jau senovės egiptiečiai naudojo maisto dažiklius ir kvapiąsias medžiagas. Senovės Romos imperijoje maisto konservavimui  buvo naudojamos iškastinės druskos, kuriose buvo nitritų.

Maisto dažikliai (E100 – E182) – tai medžiagos suteikiančios maisto produktui spalvą arba ją atstatančios ir stiprinančios. Labiausiai paplitę natūralūs augaliniai dažikliai (vitaminas B2, karotinoidai, karamelė, chlorofilas, antocianinai). Taip pat naudojami neorganiniai (titano oksidas, kalcio karbonatas) ir sintetiniai (kurkuminas, tartrazinas, eritrozinas, amaratas) dažikliai. Šių maisto dažiklių saugai skiriamas padidintas Europos maisto saugos tarnybos dėmesys.

Maisto konservantai (E200 – E 300) – tai medžiagos, kurios prailgina maisto produktų vartojimo trukmę ir apsaugo juos nuo mikroorganizmų sukeliamo gedimo.  Be  konservantų nebūtų galima marinuoti agurkų, pomidorų, grybų ir kitų maisto produktų, o tai labai sumažintų maisto produktų pasirinkimą. Pagrindinę konservantų dalį sudaro organinės rūgštys – acto, citrinos, pieno, gintaro, fumaro, vyno, obuolių fosforo, benzoinės, sorbo ir kitos rūgštys bei jų dariniai, kurie natūraliai randami uogose ir vaisiuose. Daug benzoinės rūgšties yra spanguolėse ir bruknėse. Tai padeda ilgai išlaikyti šias uogas ir jų gaminius.

Panašiomis savybėmis pasižymi ir maisto priedų grupė, vadinama antioksidantais (E300 – E321) – medžiagomis, kurios apsaugo maisto produktus nuo gedimo, kurį sukelia oksidacija Tai tokoferoliai, fenoliai, askorbo ir galo rūgštys ir jų dariniai, peptidai, polifosforo rūgštys. Jie sujungia laisvą deguonį ir taip stabdo gedimo procesą. Didelė dalis junginių pasižymi ir konservuojančiomis, ir antioksidacinėmis savybėmis.

Daug  maisto priedų naudojami kaip maisto produktų tirštikiai, emulsikliai, stabilizatoriai (E322 – E495). Tai polisacharidai, jų modifikuotos formos, želatina, organinių rūgščių druskos, aliuminio druskos, taninas, guaro guma ir kitos medžiagos. Atskirą grupę sudaro aromatą ir skonį stiprinančios medžiagos (E600 – E640). Tai glutamo, guanilo, inosino rūgštys, jų druskos, glicerolio esteriai ir kiti junginiai.

Maisto saldikliai – medžiagos, naudojamos siekiant suteikti saldų skonį maisto produktams. Vartojami natūralios kilmės, turintys mitybini vertę, cukraus pakaitalai, – sorbitolis, manitolis (E420 –E421). Be šių cukraus pakaitalų dabar plačiai naudojami ir sintetiniai saldikliai (E950 – E999): sacharinas, kuris, priklausomai nuo koncentracijos, už cukrų saldesnis nuo 300 iki 500 kartų; ciklamatai, kurie saldesni už cukrų 30 – 50 kartų; aspartamas, saldesnis apie 200 kartų. Nuo 2010 metų pradžios leidžiamas naudoti naujas amino rūgšties pagrindu susintetintas saldiklis – neotamas, kuris už cukrų saldesnis net apie 8000 kartų.

Naudojama daug kitų įvairios paskirties maisto priedų: rūgštys, rūgštingumą bei lipnumą reguliuojančios, drėgmę išlaikančios medžiagos, modifikuoti krakmolai (E1400 – E1500) ir kt.  Maisto mitybinėms savybėms  pagerinti naudojami vitaminai, amino rūgštys,  mineralai, natūralūs bei perdirbti  baltymai, fosfolipidai, glikolipidai, mono-, diacilgliceroliai, jų esteriai su organinėmis rūgštimis ir kiti junginiai. E raide ženklinamos dujos, skirtos prailginti maisto produktų vartojimo trukmę. Tai E 941 – azotas, E938 – argonas E 939 – helis. Didelė dalis maisto priedų gali turėti įvairių savybių. Viena medžiaga gali būti ir konservantu, ir antioksidantu, ir rūgštingumo reguliatoriumi.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto informacija

Kategorija: Naudinga žinoti | Žymės: , , ,

Komentarai (4)

  1. megstu gasdinti:

    uzteks cia apie mus rasyti

  2. aitre:

    …….ir sintetiniai (kurkuminas, ………

    Straipsnio autoriui…. siūlau pasidomėti ir pateikti vartotojams tikslią info… užtenka stresų
    Kurkuminas – natūralus dažiklis gautas iš Dažinės ciberžolės (Curcuma long ir Curcuma domestica) šaknų ir stiebo. Turmerikas tai neapdirbtas ekstraktas, o kurkuminas – išgrynintas junginys. Suteikia geltoną spalvą kario milteliams.

  3. Linas:

    siulyciau nekenksmingus ir naturalius pridus zymeti raide N tada butu zmonem aisku kas yra kas 🙂

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>