Kaip išlaikyti lietuvišką medų emigracijoje?

„Mes gyvename ne Lietuvoje, todėl visada net ir trumpam čia sugrįžę stengiamės išsivežti lietuviškų produktų, miško gėrybių, močiutės paruoštų gardumynų. Tokios vaišės būna populiariausios ir kai mūsų namuose Anglijoje susirenka draugai, tiek lietuviai, tiek vietiniai.

Pastebėjome, kad anglai mėgsta daugelį produktų ir pusgaminių užšaldyti, ten toks atsargų kaupimas labai populiarus. Bet mes stengiamės šaldyti nebent uogas; rūkytus kumpius, medų ir panašius dalykus tengiamės laikyti šiaip vėsiai, dažniausiai garažo spintoje. Šiemet iškilo dilema – ar galima šaldyti medų? Gal nieko jam neatsitiks, jei kaip anglai per dideles atsargas įmesime į šaldiklį ir naudosim atsišildę po kelių mėnesių? Tik bijau, kad gali pasikeisti skonis (jei pakistų tik konsistencija – būčiau pasiryžus rizikuoti.. ). Nerandu informacijos apie įvairesnius medaus laikymo būdus, o jo mes šiemet planuojame vežtis daug“, – nevartok.lt rašė  Algimanta iš Ukmergė emigravusi į Mančesterį.

Atsakome Algimantai, kad šaldyti medaus, kad ir kiek daug jo ketintumėte vežtis ar kiek ilgai laikyti, tikrai nepatariame.

„Tiek perkaitęs, tiek sušaldytas medus praras savo gerąsias, gydomąsias savybes, t.y. prarasite jo vertę. Būtina atsiminti, kad medų taip pat reikia saugoti nuo drėgmes, o šaldant to neišvengsite. Tad ir garaže sekite temperatūrą, ji neturėtų būti pernelyg žema – medų reiktų laikyti vėsiai, bet ne labai šaltai. Beje jei jūsų garažo patalpa yra drėgna, būtinai laikykite indus su medumi sandariai uždarytus.

Medų geriausia laikyti stikliniame arba moliniame inde, taip pat galima mediniame kubiliuke ar plastikiniame indelyje. Ir stenkitės laikyti jį tamsioje vietoje, ypač jei supilstėte į skaidrius stiklinius indus, saugokite nuo tiesioginės saulės spindulių.

Nepamirškite, kad medus labai greitai sugeria pašalinius kvapus – sandarūs indai padės išsaugoti tą mielą lietuviškų pievų kvapą nepakitusį kuo ilgiau“, – nevartok.lt skaitytojai patarė bitininkas Kazimieras.

Nevartok.lt rašė apie medų ir pagrindines jo laikymo taisykles čia: (http://nevartok.lt/1-naudinga-zinoti/viskas-apie-medu-2-dalis/ .

Kategorija: Naudinga žinoti | Žymės: , , , ,

Komentarai (6)

  1. Rita:

    Sesuo visada praso medaus nes gyvena norvegijoj

  2. gogo:

    Nu tikrai nebuvo kilus mintis saldyt……

  3. ra:

    kas cia per lope su saldytu medum. dar tiap sugalvoti reikia…. medu gali nors 50 metu laikyti, jis nesuges, jei negaus oro ir bus svarioj taroj. kaerta patys taip po 20 metu atradom kibira medaus. ir geras buvo. cia uzzaldyti? nu dar tokio bairio niekada negirdejau. metu anekdotas

  4. baisu:

    ukmergiske nedaryk gėdoms ukmergiškiams su tokiais klausimais.

  5. .:

    Cukrus, druska, actas, ryžiai, medus NIEKADA negenda. Niekada. Ne pusmetį, du metus, o niekada. Nelaikykit drėgnoj patalpoj ir jūsų pirktu medum kavą saldintis galės jūsų proproproanūkiai dvidešimt trečiam amžiuj.

  6. uk:

    Britai primokino 🙂 🙂

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>