Ką reikia žinoti apie prieskonius

Prekybos centruose vartotojai dažniausiai turi galimybę pasirinkti džiovintus prieskoninius augalus (monoprieskonius, arba vieno pavadinimo) arba prieskoninių augalų mišinius. Specialistai rekomenduoja vartotojams pasirinkti monoprieskonius, iš kurių nesudėtinga pagal savo pomėgius pasigaminti mėgstamų prieskonių mišinį – su druska ar be jos, su pamėgtais ingredientais, aštraus ar švelnesnio skonio ir t.t.
Gamintojų pagamintuose prieskonių mišiniuose, dažniausiai naudojami maisto priedai, randama gana didelė (nuo trečdalio iki pusės ar net daugiau prieskonių mišinio kiekio) valgomosios druskos koncentracija.
Prieskoniuose neleidžiami dažikliai (išimtis kario milteliai ir tandoori prieskoniai), leidžiama naudoti konservantus, sorbatus ir benzoatus, sulfitus, sieros dioksidus. Gamintojas privalo ženklinimo etiketėje ingredientų sudėtyje nurodyti maisto priedus pagal įdėtus jų kiekius (mažėjančia tvarka). Visi maisto priedai, įskaitant aromato ir skonio stipriklį – mononatriogliutamatą, turi būti dedami į prieskonių mišinius pagal technologinius reikalavimus. Prieskonių mišiniuose aromato ir skonio stipriklio E 621 kiekis nereglamentuojamas. Naudojant prieskonių mišinių gamyboje maisto priedus pagal „quantumsatis“ principą, jie naudojami atsižvelgiant į geros gamybos praktiką, naudojami maisto priedų kiekiai negali būti didesni už būtinus, siekiant numatytų technologinių tikslų ir jokiu būdu neklaidinti vartotojo.
Gamintojai, skatinami vartotojų įpročių, siekdami didesnės apyvartos, kasmet paruošia naujas prieskonių mišinių receptūras, jas papildydami įvairiais ingredientais – baltymais, riebalais ir kt. Krakmolas dedamas į prieskonių mišinius kaip tirštiklis. Konkretaus įdėto į prieskonių mišinius krakmolo kiekio neprivaloma nurodyti, bet ženklinimo etiketėje krakmolas turi būti nurodytas kaip ingredientas pagal įdėtą kiekį (mažėjančia tvarka).

Prieskonių ženklinimo etiketėje gamintojas turi nurodyti privalomus duomenis:
• prieskonių pavadinimą;
• gamintoją arba pakuotoją, importuotoją;
• grynąjį kiekį;
• sudedamąsias dalis (vardijami įdėto kiekio mažėjimo tvarka);
• kilmės šalį;
• vartojimo instrukciją (jeigu reikalinga, laikymo sąlygas);
• tinkamumo vartoti terminą „geriausias iki“.
Jeigu prieskonių mišinio pavadinime yra įvardintas vienas iš mišinio ingredientų, ženklinimo etiketėje turi būti nurodytas to ingrediento kiekis (% arba g).

Labiausiai vertinami švieži, ką tik nuimti ar surinkti, prieskoniai, kuriuos sudaro: sėklos, uogos, vaisiai, šaknys, stiebai, lapai, žiedai ir kt. Šviežiam prieskoniniam augalui yra būdingas išreikštas specifinis aromatas, būdingas sodrus skonis, jie ypač vertinami dėl vitaminų, nesuardytų fermentų, yra turtingi mineralinėmis medžiagomis. Vartotojui rekomenduojama rinktis šviežius prieskoninius augalus.
Gamintojas privalo aiškiai, paprastai ir nedviprasmiškai informuoti vartotoją apie prieskonių mišinių sudedamąsias dalis, įdėtus maisto priedus, jeigu reikalinga, apie tinkamą prieskonių dozavimą, laikymo ir vartojimo sąlygas.
Prieskonių tinkamumo vartoti laikas priklauso nuo gamintojo: nuo jų įpakavimo pobūdžio ir panaudotų pakavimo medžiagų, nuo prieskonių sudėties, nuo receptūrų turtingumo (kuo daugiau ingredientų, tuo didesnė tikimybė oksiduotis, gesti), kuo hermetiškiau uždarytos prieskonių pakuotės, tuo jiems gamintojas skiria ilgesnį tinkamumo vartoti terminą, kuris gali trukti nuo 2 iki 5 metų. Vartotojams nerekomenduojama prisipirkti didesnių prieskonių atsargų, nes, atidarius pakuotę, palaipsniui prieskoniai netenka savo būdingo aromato, o laikant drėgnomis sąlygomis, gali greitai sušokti į gabaliukus, suplėkti, pasidengti pelėsiu ir tapti netinkami vartoti. Mono prieskoniai (vieno komponento) ilgiau išlaiko savo skonines savybes nei prieskonių mišiniai.
Vartotojai privalo atsiminti savo sveikatos problemas, ypač jei yra alergiški tam tikriems augalams. Gamintojai privalo ženklinimo etiketėse nurodyti alergenus, t.y. garstyčias, salierus, soją, riešutus ir kt., panaudotus prieskonių mišinių gamybai, kad alergiški vartotojai jų galėtų išvengti.

Dažniausiai užduodami klausimai:

1. Ką pasirinkti vartotojui: vieno pavadinimo prieskonius ar prieskonių mišinius?
Nerekomenduojama rinktis prieskonių mišinių, nes juose iki 50 % svorio sudaro druska, dažnai randama maisto priedų.

2. Kokiomis sąlygomis laikyti prieskonius?
Prieskoniams pakuotėse laikyti pakanka sausų, gerai vėdinamų patalpų. Polietileno maišeliuose, stikliniuose induose laikomi prieskoniai turi būti papildomai apsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Prieskoniai gali skleisti aštrius kvapus, todėl turėtų būti atskirai saugomi nuo kitų maisto produktų, kurie pasižymi savybe absorbuoti kvapus, pvz., kava, arbatžolės.

Paruošta pagal Lietuvos Respublikos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos medžiagą.

Kategorija: Naudinga žinoti | Žymės: ,

Pakomentuok. Būk pirmas!

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>