Išsirinkti geras bulves – menas

Kuo ypatingos bulvės? Kokie reikalavimai keliami bulvėms? Ar yra ženklinimo reikalavimai? Kodėl prekybos centruose labai dažnai nenurodoma bulvių veislė? Kiek apskritai yra bulvių veislių ir kuo jos skiriasi?

Tokie klausimai kyla daugeliui vartotojų, kurie bulves perka kasdieniniam maistui ar kaupia jas žiemai.
Bulvių gumbuose yra daug lengvai virškinamų maisto medžiagų, apie 25% sausųjų medžiagų, tarp jų krakmolo, baltymų, riebalų, cukrų, mine­ralinių medžiagų (junginiai), kalcio, kalio, fosforo, geležies, jodo, sieros. Bulvėse gausu vitaminų C, Bi, B2, B8, PP, K, U. Jose yra ir karotinoidų, ypač tų veislių, kurių minkštimas gelsvas. Bul­vės laikomos dietiniu maistu.

VMVT Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas Algimantas Lipnickas pasakoja ir pataria, kaip išsirinkti geras ir skanias bulves. Visų pirma svarbi bulvių išvaizda bei  įpročiai dėl veislės skonio.

Bulvių cheminė sudėtis ir jų maistingumas la­bai priklauso nuo veislės, auginimo ir laikymo sąlygų. Šiltose ir sausose patalpose laikomos bul­vės išgarina nemažai vandens, suvysta, sudygs­ta, netenka daug maisto medžiagų, vitaminų ir pasidaro ne tokios skanios bet ne nuodingos. Labai sudygusiose, ypač pažaliavusiose bulvėse yra nuodingo solanino – jų vartoti negalima.

Bendrieji bulvių reikalavimai:

bulvių gumbai turi būti sveiki, švarūs, kieti, nesuvytę, nepažeisti šlapiojo, sausojo ar rudojo puvinio, neapšalę, nesukamštėję, be pašalinio kvapo ir skonio, be ilgesnių kaip 3 mm daigų, be priemaišų, sausi, ne didesnio kaip 1% žemėtumo, be gilesnių kaip 5 mm įskilimų ar įtrūkimų, netuščiaviduriai, nestikliški, nepažeisti kenkėjų, be gilesnių nei 5 mm minkštimo mechaninių pažeidimų.

Pagal kokybę bulvės klasifikuojamos:

pirma klasė: geros kokybės bulvių gumbai, veislei tipingos formos ir spalvos, kieti, nesuvytę ir nesudygę, be defektų, išskyrus labai mažus paviršiaus defektus, jei jie nekenkia gumbų išvaizdai, kokybei ir išsilaikymui. Be to, bulvės turi būti geros išvaizdos, neapšalusios, o mechaniniai pažeidimai, įskilimai, įtrūkimai ir pažaliavimai neturi viršyti šiai klasei  nustatytų leistinų nukrypimų (3%).

antra klasė: bulvės, neatitinkančios pirmos klasės reikalavimų, tačiau atitinkančios bendruosius kokybės reikalavimus. Gumbai gali būti netipingos veislei formos ir spalvos, šiek tiek pažeisti ligų arba kenkėjų, truputį netaisyklingos formos, apsitrynusios, su nedideliais luobelės defektais. Leistini užgiję įtrūkimai ir sumušimai, jeigu jie neturi neigiamos įtakos gumbų išsilaikymui, išvaizdai ir kokybei.

Lietuvoje į nacionalinį augalų veislių sąrašą įrašytos bulvių veislės: labai ankstyvos-14 veislių; ankstyvosios -16 veislių; vidutinio ankstyvumo – 18 veislių; vėlyvosios -12 veislių, labai vėlyvos -1 veislė. Bulvių veislės skiriasi vegetacijos periodo trukmė, sausųjų medžiagų kiekio, krakmolo kiekio, gumbų spalva ir forma, minkštimo spalva, skonio savybėmis, atsparumo ligoms ir nematodams.

Tačiau kodėl prekybos centrai dažnai neskelbia bulvių veislės?

Bulvių augintojas Dominykas tai gali paaiškinti: „liaudiškai sakant, bulvės yra drėgnos ir sausos, sukrentančios ir kietos, geltonos ir baltos. Mano gausioje šeimoje nuomonės dėl bulvių skonio išsiskiria, tad prekybos centruose jos išsiskiria dar labiau. Vienos bulvės labiau tinka pvz. cepelinams, bet nėra skanios virtos, o kitos tinka viskam. Pvz. kas mėgtsa „Vinetos“ veislę niekada nepirks „Glorios“ ir atvirkščiai. Kitiems žmonėms visiškai nesvarbu veislė. Kai pasakai kiek bulvių veislių yra dažnas išpučia akis. O prekybos centrai neskelbia veislių, kad neišbaidytų bulvių veislių mylėtojų, kurie mėgsta konkrečią veislę. Geriau parduoti katę maišę, daug neaiškinant.“

Dažniausiai veislė nenurodoma, kai bulvės parduodamos nefasuotos. Anot pono Dominyko, išsirinkti geras bulves yra menas.

Kategorija: Naudinga žinoti | Žymės: ,

Komentarai (1)

  1. Darenas:

    Gera info.Dabar aisku, kodel prekybcentriai nenurodo veisliu 🙂

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>