Hepatitas A – nemirtinas, bet pavojingas

Nemažai vaisių ir daržovių į Lietuvą atvežama iš trečiųjų šalių

Kepenų uždegimą gali sukelti virusai. Virusinį hepatitą sukelia hepatito A, B, C, D ir E virusai. Hepatito A virusai sukelia ūmų kepenų uždegimą, o hepatito B, C ir D virusai sukelia lėtinį kepenų uždegimą. Hepatitas A yra lengviausia kepenų uždegimo forma. 99 % sergančių hepatitu A pasveiksta. Hepatitui A nebūdingos komplikacijos. Hepatitu A dažniau užsikrečiama vartojant užkrėstą maistą ir vandenį. Hepatitu A taip pat galima užsikrėsti turint lytinių santykių su hepatitą A platinančiu partneriu.

Hepatitu A dažniausiai serga jaunesni kaip 15 metų amžiaus vaikai. Hepatitu A dažniau sergama spalio-lapkričio mėnesiais. Tai rodo, kad užsikrėtimas hepatito A virusais gali būti susijęs su kelionėmis vasaros laikotarpiu. Hepatito A protrūkių analizė rodo, kad Europoje hepatitu A dažniau užsikrečiama vartojant užkrėstą vandenį, jūros gėrybes ir importuotus iš trečiųjų šalių maisto produktus.

Hepatito A užkratas

Hepatito A užkrato šaltinis – sergantis žmogus. Virusas, išsiskyręs su išmatomis, užkrečia dirvožemį, vandenį, maistą, buities reikmenis, rankas.

Hepatito A virusas yra atsparus aplinkos veiksniams (šalčiui, išdžiūvimui, aukštai temperatūrai) bei kai kuriems biocidams. Virusas žūva veikiant chloro turinčiomis dezinfekcinėmis priemonės, kaitinant aukštoje temperatūroje. Hepatito A virusas gali išgyventi dirvoje ir vandenyje kelias savaites ir ilgiau priklausomai nuo dirvos ir vandens sudėties. Žmonės gali užsikrėsti hepatito A virusais per nešvarias rankas. Nustatyta, kad rankas plaunant šiltu vandeniu hepatito A virusų sumažėja 79,7 %, o plaunant medžiagomis, turinčiomis alkoholio, triklozano ir chlorheksidino gliukonato – 77 – 92 % .

Hepatito A simptomai

Hepatito A infekcijos šaltinis yra klinikine ar besimptomine ligos forma sergantis žmogus. Inkubacinis periodas trunka 14 – 50 dienų, vidutiniškai 28 dienas. Liga pasireiškia priklausomai nuo ligonio amžiaus. Net 70 % vaikų iki 6 metų amžiaus pasireiškia besimptominė infekcija, o daugiau nei 70 % vyresnių vaikų ir suaugusiųjų liga gali pasireikšti karščiavimu, nuovargiu, apetito stoka, pykinimu, vėmimu, skausmu dešinėje pašonėje, patamsėjusiu šlapimu, tuštinimusi molio spalvos išmatomis, sąnarių skausmu, gelta. Ligos požymiai paprastai pasireiškia greičiau nei po 2 mėnesių. 10 – 15 % atvejų ligos požymiai pasireiškia po 6 mėnesių.

daržoves ir vaisius būtina kruopščiai nuplauti

Hepatitas A yra su maistu plintanti infekcinė liga. Hepatito A virusai dauginasi tik žmogaus organizme, plinta per išmatomis užkrėstą vandenį, maistą, kai užkrėstu vandeniu plaunami maisto produktai ar tiesiogiai nuo sergančiojo, gaminant maistą nešvariomis rankomis. Maisto produktai tampa pavojingi, kai užkratas patenka po terminio jų paruošimo arba kai jie yra nepakankamai termiškai apdoroti. Į maisto produktus, vartojamus be terminio paruošimo, pvz., vaisius, daržoves, hepatito A virusai gali patekti su geriamuoju ar išorinių telkinių vandeniu. Didelę riziką kelia moliuskai, mišrainės, nelupti vaisiai, termiškai neapdorotos ir neluptos daržovės, nepasterizuotas pienas ir kiti termiškai neapdoroti maisto produktai. Hepatitu A dažniau užsikrečiama vartojant šviežias daržoves, žalią jautieną, kepenų paštetą, ledus, džiovintus vaisius, džiovintus prieskonius ir kitus maisto produktus. Maisto produktų kryžminė tarša hepatito A virusais galima dėl blogos higienos. Dėl hepatito A ilgo inkubacijos laikotarpio užkrato šaltinis dažnai lieka nenustatytas.

Kaip apsisaugoti

Hepatito A virusai pašalinami daržoves ir uogas plaunant chloruotu vandeniu.

Tyrimai rodo, kad hepatito A virusų sumažėja atvėsintuose ar užšaldytuose maisto produktuose. Hepatito A virusai gali išsilaikyti ant daugelio medžiagų, naudojamų maisto produktams gaminti, paviršiaus, pvz.: nerūdijančio plieno, vario, polietileno, polivinilchlorido.

Hepatito A virusais aplinka užkrečiama tręšiant augalus nuotekų valymo įrenginių dumblu. Hepatito A virusai patenka į paviršinius ir požeminius vandenis, dirvožemį ir ant augalų. Tyrimais nustatyta, kad žema vandens temperatūra ir jame esančios nuosėdos padidina hepatito A virusų išgyvenimo vandenyje galimybes. 4 ºC temperatūros mineraliniame vandenyje hepatito A virusai išsilaiko 300 dienų ir tik nedidelė jų dalis žūva. 23 ºC temperatūros vandentiekio vandenyje per 27 dienas hepatito A virusų sumažėja 99 %. Hepatito A virusai žūva chloruotame vandenyje, vandenį leidžiant per aktyvuotos anglies filtrus ir veikiant ultravioletiniais spinduliais. Maisto produktus plaunant vandeniu hepatito A virusų sumažėja nežymiai. Hepatito A virusai pašalinami daržoves ir uogas plaunant chloruotu vandeniu. Hepatito A virusai gali būti sunaikinami maisto produktus kaitinat arba verdant.

Nustatyta, kad užšaldytas išdžiovintas uogas (šilauoges, gervuoges, avietes ir žemuoges) nepakanka kaitinti 80 ºC temperatūroje 20 minučių, kad būtų sunaikinti hepatito A virusai. Manoma, kad taip yra dėl uogų paviršiuje esančių griovelių ir plaukelių. Nustatyta, kad pieno riebalai ir cukrus apsaugo hepatito A virusus nuo temperatūros poveikio. Hepatito A virusai žūva moliuskus verdant 8 minutes pomidorų padaže, bet jie išlieka gyvybingi moliuskus kepant svieste 250 ºC temperatūroje 5 minutes. Hepatito A virusai ilgiau išlieka labiau sūdytuose maisto produktuose ir greičiau žūva rūgščioje aplinkoje.

Norint apsisaugoti nuo hepatito A, rekomenduojama plauti rankas prieš valgį, pasinaudojus tualetu, nevalgyti neplautų vaisių, daržovių, uogų. Skiepai nuo hepatito A rekomenduojami visiems vykstantiesiems į hepatito A endeminius kraštus.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto ir nevartok.lt informacija

Kategorija: Naudinga žinoti | Žymės: ,

Pakomentuok. Būk pirmas!

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>