Cinamoną vartokime saikingai

Atėjus šventėms, dažna šeimininkė ruošia įvairiausius patiekalus su cinamonu. Cinamonas – prieskonis, gaunamas iš Cinnamomum genties medžių vidinės žievelės, naudojamas tiek saldžių ir pikantiškų patiekalų gamyboje. Turėtume žinoti, kad kai kuriose cinamono rūšyse pvz., cassia cinnamon arba cinamonum aromaticum, dar vadinamame Kinietišku cinamonu, didesnėmis koncentracijomis kaupiasi kvapioji medžiaga – kumarinas.

Sintetinis kumarinas naudojamas kosmetikoje. Jis kvepia šviežiu šienu. Kumarinas taip pat naudojamas medicinoje gydant edemas. Izoliuotas kumarinas negali būti dedamas į maistą.

Ceilono cinamone (cinnamonum verum) randami palyginti maži kiekiai kumarino, tačiau Kinietiškame cinamone kumarino kaupiasi didesnės koncentracijos, todėl tokio cinamono reikėtų vartoti mažiau. Palyginti maži kumarino kiekiai gali pažeisti kepenis jautriems asmenims. Vis dėlto, tai neilgalaikis poveikis.

Vartotojams beveik neįmanoma atskirti Ceilono cinamoną nuo Kinietiško, kai jie yra miltelių pavidale, tačiau abi šias rūšis galima atskirti iš cinamono lazdelių. Kinietiško cinamono palyginti storas žievelės sluoksnis susuktas į lazdelę, o Ceilono cinamono skerspjūvis labiau primena cigaretę – keli ploni žievės sluoksniai susukti į cinamono lazdelę. Produkto ženklinimo etiketėje ne visada rašoma tikroji cinamono kilmė.

Didžiausios leistinos kumarino koncentracijos Europos Sąjungoje nenustatytos, tačiau, jeigu kumarinas yra augalų, dedamų į maistą kaip kvapiosios medžiagos, dalis, jo kiekis ribojamas iki 2 mg/kg. Kartais didesni kumarino kiekiai būna cinamoniniuose sausainiuose. Lietuvoje kumarino kiekį maisto produktuose reglamentuoja Lietuvos higienos norma HN 53-1:2001 „Leidžiami vartoti maisto priedai. Leidžiamos vartoti kvapiosios medžiagos ir kvapiųjų medžiagų gamybos žaliavos“ (Žin., 2002, Nr. 24-891).

Vartotojams, kurie praeityje suvartojo didelius kiekius cinamono, nėra pagrindo nerimauti, kad jų kepenys galėjo patirti ilgalaikę žalą. Pacientai, kuriems buvo mažo ar vidutinio sunkumo kepenų uždegimas, sukeltas kumarino, pilnai pasveiko po kelių savaičių vartojant vaistus.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas atkreipia dėmesį, kad vartotojai turėtų saikingai valgyti maisto produktus, kuriuose yra cinamono, ypač atkreipiant dėmesį į cinamoninius sausainius, ryžių pudingą su cinamonu ir t.t. Siekiant išvengti didesnių kumarino kiekių suvartojimo, patartina mažiems vaikams duoti ne daugiau kaip po 3 cinamoninius sausainius per dieną, o suaugusiems – po 15.

Kategorija: Naudinga žinoti | Žymės: ,

Pakomentuok. Būk pirmas!

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>