Baigus gerti po švenčių, laikas suprasti ką gėrėme

Spiritiniai gėrimai – alkoholiniai gėrimai, kurių etilo alkoholio koncentracija yra ne mažesnė kaip 15 tūrio proc., išskyrus kiaušinių likerį. Degtinė – spiritinis gėrimas, kuriame yra ne mažiau kaip 37,5 tūrio proc. etilo alkoholio ir kuris gaminamas rektifikuojant distiliuotą maistinį etilo alkoholį. Po to toks gėrimas gali būti filtruojamas per aktyvintą medžio anglį, tiesiogiai distiliuojamas ar apdorojamas panašiu būdu, siekiant pasirinktinai sumažinti naudotų žaliavų juslines savybes. Siekiant sušvelninti skonį ir kvapą į degtinę galima dėti ir kitų maistinių medžiagų (pvz., cukraus, citrinų, acto ar kt. rūgščių ir pan.), tačiau tik tokiais kiekiais, kurie iš esmės nekeičia degtinės juslinių savybių ar suteikia kitą, nei etilo alkoholio gamybai naudotų žaliavų, aromatą.

„Originali lietuviška degtinė“ – gali būti vadinama degtinė, kurios etilo alkoholio koncentracija ne mažesnė kaip 40 tūrio proc. ir kurios gamybai naudojamas etilo alkoholis turi būti rektifikuotas, ne žemesnės nei „Liuks“ rūšies, pagamintas iš Lietuvos Respublikoje užaugintų grūdų, o vanduo – geriamasis, paruoštas atvirkštinio osmoso būdu. Degtinė turi būti filtruojama naudojant trijų pakopų klasikinę filtravimo sistemą (pirminius kvarcinio smėlio filtrus, aktyvuotos anglies kolonų filtrus ir antrinius kvarcinio smėlio filtrus). Papildomai gali būti naudojami ir kiti filtrai. Jos gamybos visų stadijų technologiniai procesai atliekami Lietuvos Respublikos teritorijoje.

Aromatizuota degtinė – degtinė, kuriai suteikiamos aromatinės savybės, skirtingos nuo etilo alkoholio gamybai naudotų žaliavų, ir kuri gali būti saldinama, derinama ir brandinama, taip pat gali būti pridėta leidžiamų naudoti kvapiųjų medžiagų ir/ar dažiklių.

Džinas – gali būti vadinamas gėrimas, jei jame yra ne mažiau kaip 37,5 tūrio proc. etilo alkoholio ir jei jis gaminamas aromatizuojant tinkamų juslinių savybių maistinį rektifikuotą etilo alkoholį natūraliomis ar joms identiškomis kvapiosiomis medžiagomis arba kvapiųjų medžiagų preparatais taip, kad kadagių skonis būtų vyraujantis.

„Vilniaus džinas“ – gali vadintis spiritinis gėrimas, jeigu jame yra ne mažiau kaip 45 tūrio proc. etilo alkoholio ir jis gaminamas perdistiliuojant rektifikuotą grūdinį etilo alkoholį, kurio pradinis stiprumas 96,6 tūrio proc. ir į kurį pridėta kadagių uogų ir kitokių augalinių žaliavų, leidžiamų pagal džino gamybos technologiją, papildžius sumaišytus komponentus atvirkštinio osmoso būdu specialiai paruoštu vandeniu ir rektifikuotu, ne žemesnės nei „Ekstra“ rūšies etilo alkoholiu.

Likeris – spiritinis gėrimas, kuriame yra ne mažiau kaip 15 tūrio proc. etilo alkoholio, kuriame invertuotu cukrumi išreikštas cukraus kiekis yra ne mažesnis kaip 100 g/dm3 ir kuris yra pagamintas aromatizuojant maistinį rektifikuotą ar distiliuotą etilo alkoholį. Galima pridėti žemės ūkio kilmės produktų: grietinėlės, pieno ar kitų pieno produktų, vaisių, vyno ar aromatizuoto vyno.

„Krupnikas“ – gali būti vadinamas tik gelsvai auksinės spalvos, saldus, truputį deginančio skonio su medaus prieskoniu likeris, kurio etilo alkoholio koncentracija yra ne mažesnė kaip 40 proc. tūrio, pagamintas iš grūdinio rektifikuoto, ne žemesnės nei „Ekstra“ rūšies etilo alkoholio, atvirkštinio osmoso būdu paruošto geriamojo vandens, medaus, cukraus ir iš natūralaus augalinės kilmės žaliavų antpilo. Likerio sudėtyje turi būti ne mažiau kaip 170 g/dm3 natūralaus bičių medaus ir ne mažiau kaip 240 g/dm3 cukraus. Šio likerio gamybai neleidžiama naudoti papildomų kvapiųjų medžiagų.

„Žagarės vyšnių likeris“ – gali būti vadinamas tamsiai vyšninės spalvos, saldus, lengvai deginančio skonio, vyšnių kvapo likeris, kurio etilo alkoholio koncentracija yra ne mažesnė nei 30 proc. tūrio, pagamintas iš grūdinio rektifikuoto, ne žemesnės kaip „Ekstra“ rūšies etilo alkoholio, atvirkštinio osmoso būdu paruošto vandens, natūralių vyšnių sulčių ir cukraus. Jo sudėtyje turi būti ne mažiau kaip 13 g /dm3 vyšnių sulčių ekstrakto ir ne mažiau kaip 450 g/dm3 cukraus.

„Čepkelių likeris“ – gali būti vadinama raudonos spalvos, saldžiarūgščio skonio su karčiu prieskoniu, sudėtinio uogų kvapo su išsiskiriančiu spanguolių aromatu likeris, kuriame etilo alkoholio koncentracija ne mažesnė kaip 36 proc. tūrio ir kuris gaminamas iš grūdinio rektifikuoto, ne žemesnės nei „Ekstra“ rūšies etilo alkoholio, atvirkštinio osmoso būdu paruošto geriamojo vandens, natūralių spanguolių ir mėlynių sulčių, vyno ir putino žievės arba lapų antpilo. Sulčių ekstrakto jame turi būti ne mažiau kaip 15 g/dm3, cukraus – ne mažiau nei 100 g/dm3. Šio likerio gamybai neleidžiama naudoti papildomų kvapiųjų medžiagų.

Kiaušinių likeris – iš maistinio rektifikuoto etilo alkoholio gaminamas aromatizuotas arba nearomatizuotas spiritinis gėrimas, kuriame yra ne mažiau kaip 14 tūrio proc. etilo alkoholio ir kurio sudėtyje yra geros kokybės kiaušinių trynių, kiaušinių baltymų ir cukraus arba medaus.

Trauktinė (karčioji trauktinė) – spiritinis gėrimas, kuriame yra ne mažiau kaip 15 tūrio proc. etilo alkoholio, vyraujančio kartaus skonio, gaunamo aromatizuojant maistinį rektifikuotą etilo alkoholį natūraliomis kvapiosiomis medžiagomis arba kvapiųjų medžiagų preparatais.

„Trejos devynerios“ – gali būti vadinama rudos spalvos, lengvai deginančio skonio trauktinė, kurioje etilo alkoholio koncentracija yra ne mažesnė kaip 40 proc. tūrio, o pagrindines skonio savybes suteikia natūralus antpilas, pagamintas iš 27 įvairių augalų žiedų, lapų, vaisių ir šaknų, iš kurių privalomai turi būti šventagaršvės, rabarbarų, gencijonų ir kalganų šaknų, pipirų (juodųjų, kvepiančiųjų, raudonųjų), imbierų, muskatų riešutų ir žiedų, pomerančų riešutų, apelsinų ir citrinų žievelių, šaltekšnių ir cinamonų žievės, žvaigždinių anyžių vaisių, juodgrūdžių sėklų, stumbražolės, kardamonų vaisių. Šios trauktinės gamybai turi būti naudojamas tik grūdinis rektifikuotas, ne žemesnės nei „Ekstra“ rūšies etilo alkoholis ir atvirkštinio osmoso būdu paruoštas geriamasis vanduo. Trauktinės gamybai neleidžiama naudoti papildomų kvapiųjų medžiagų.

„Palanga“ – gali būti vadinama nuo tamsiai raudonos iki rusvai raudonos spalvos, rūgštoko karstelėjusio skonio, sudėtinio uogų kvapo trauktinė, kurios etilo alkoholio koncentracija ne mažesnė kaip 40 proc. tūrio ir kuri gaminama iš grūdinio rektifikuoto, ne žemesnės nei „Ekstra“ rūšies etilo alkoholio, atvirkštinio osmoso būdu paruošto geriamojo vandens, natūralių spanguolių ar bruknių bei kitų uogų sulčių, vyno ir brendžio. Sulčių ekstrakto joje turi būti ne mažiau kaip 12 g/ dm3. Šios trauktinės gamybai neleidžiama naudoti papildomų kvapiųjų medžiagų.

„Dainava“ – gali būti vadinama nuo tamsiai raudonos iki raudonai oranžinės spalvos, rūgštoko karstelėjusio skonio, sudėtinio vaisių-uogų kvapo trauktinė, kurios etilo alkoholio koncentracija yra ne mažesnė kaip 40 proc. tūrio ir kuri gaminama iš grūdinio rektifikuoto, ne žemesnės nei „Ekstra“ rūšies etilo alkoholio, atvirkštinio osmoso būdu paruošto geriamojo vandens, natūralių spanguolių ar bruknių bei kitų vaisių-uogų sulčių ir vyno. Sulčių ekstrakto joje turi būti ne mažiau kaip 25 g/dm3. Šios trauktinės gamybai neleidžiama naudoti papildomų kvapiųjų medžiagų.

„Čepkelių trauktinė“ – gali būti vadinama raudonos spalvos, saldžiarūgščio karstelėjusio skonio, sudėtinio uogų kvapo su išsiskiriančiu spanguolių aromatu trauktinė, kurioje etilo alkoholio koncentracija ne mažesnė kaip 36 proc. tūrio ir kuri gaminama iš grūdinio rektifikuoto, ne žemesnės nei „Ekstra“ rūšies etilo alkoholio, atvirkštinio osmoso būdu paruošto geriamojo vandens, natūralių spanguolių ir mėlynių sulčių, vyno ir putino žievės arba lapų antpilo. Sulčių ekstrakto joje turi būti ne mažiau kaip 15 g/dm3, cukraus – mažiau nei 100 g/dm3. Šios trauktinės gamybai neleidžiama naudoti papildomų kvapiųjų medžiagų.

Balzamas – spiritinis gėrimas, kuriame yra ne mažiau kaip 35 tūrio proc. etilo alkoholio ir ne mažiau kaip 5 proc. ekstrakto ir kuris pasižymi savitu, dažniausiai karčiu skoniu, gaunamu aromatizuojant maistinį rektifikuotą etilo alkoholį eteringųjų ir prieskoninių aromatinių žaliavų ekstraktais. Gaminat balzamus gali būti naudojami aromatinių bei prieskoninių augalų eteriniai aliejai.

Romas – spiritinis gėrimas, kuriame yra ne mažiau kaip 37,5 tūrio proc. etilo alkoholio ir kuris yra pagamintas distiliuojant alkoholinio rauginimo būdu sufermentuotą melasą ar sirupą, gautus cukranendrių cukraus gamybos metu, arba pačius cukranendrių syvus.

Viskis – spiritinis gėrimas, kuriame yra ne mažiau kaip 40 tūrio proc. etilo alkoholio ir kuris gaunamas distiliuojant grūdų mentalą ir brandinamas ne mažiau kaip 3 metus medinėse statinėse, kurių talpa neviršija 700 dm3.

Brendis – spiritinis gėrimas, kuriame yra ne mažiau kaip 36 tūrio proc. etilo alkoholio ir kuris yra pagamintas iš gryno vyno spirito ar jo mišinio, brandintas ne mažiau kaip vienerius metus ąžuolinėse talpyklose arba ne mažiau kaip šešis mėnesius ąžuolinėse statinėse, kurių talpa mažesnė kaip 1000 dm3.

Kategorija: Naudinga žinoti | Žymės: , ,

Pakomentuok. Būk pirmas!

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>