Ar saugu lankantis pieno ūkyje vartoti šviežią nepasterizuotą pieną?

Nepasterizuotas pienasVokietijoje pieno ūkiai vasarą  tampa vaikų darželių grupių bei mokyklų klasių mokinių dažniausiai lankomomis vietomis. Kartais ekskursijos susilaukia nepageidaujamų pasekmių. BFR institutas vis dažniau gauna pranešimų apie ligų atvejus, sukeltus vartojant žalią pieną. Žaliame piene gali būti tokių patogenų, kaip Verotoksigeninė E. Coli (VTEC) bakterija ar kampilobakterija. Bakterijos sukelia žmonių, ypač mažų vaikų, sveikatai pavojingas infekcijas.

Pienas yra aukštos kokybės maistas, turintis daug maistinių medžiagų, reikalingų vaikų augimui. BFR instituto prezidentas profesorius dr. Andreas Hensel pataria, kad prieš vartojimą pienas visada turėtų būti pakaitintas, siekiant išvengti su maistu plintančių infekcijų.
Ypatingos formos VTEC bakterija gyvena karvių žarnyne ir į aplinką išsiskiria su jų išmatomis. Negalima atmesti galimybės, kad melžimo metu pieną galima užteršti šiomis bakterijomis, kurios žmonėms gali sukelti sunkų viduriavimą su krauju. Užsikrėtus, ypatingai vaikams, padidėja Hemolitinio ureminio sindromo (HUS), kuris gali sukelti komplikacijas, išsivystymo rizika. Suaugęs žmogus gali ir nežinoti, kad užsikrėtė VTEC bakterija, jeigu nejaučia jokių simptomų.
Kampilobakterijų gamtoje randama visur, taip pat ir paukščių, naminių gyvūnų bei galvijų virškinamajame trakte. Jos yra pagrindiniai žmonių viduriavimo ligų sukėlėjai ir dažniausiai perduodamos per gyvulinės kilmės maisto produktus. Kampilobakterioze dažniau serga jaunesni nei 5 metų amžiaus vaikai.
Be šių VTEC bakterijų bei kampilobakterijų, piene gali atsirasti ir salmonelių, listerijų ir Q-karštinės sukėlėjų. Apsisaugoti nuo maisto kilmės infekcijų galima, jei: pieną kaitinsite, pasterizuosite ar užvirsite. Pienas, kuris tiesiogiai vartojamas ūkių vizitų metu, turėtų būti termiškai apdorotas. Svarbu, kad vaikai kruopščiai plautų rankas prieš kiekvieną valgį ar gėrimą, nes sukėlėjai gali būti pernešti kontakto su gyvūnais metu.
Siekiant apsaugoti vartotojų sveikatą, Vokietijoje žalio pieno platinimas iš principo yra uždraustas. Išskirtiniai atvejai yra ūkiai, kurie turi kompetentingos institucijos leidimą parduoti žalią pieną, etiketėje nurodant „patikrintas pienas“. Šis pienas turi atitikti teisės aktų reikalavimus, pavyzdžiui, turi būti užtikrintas numatytas atlikti mikrobiologinių tyrimų skaičius per mėnesį. Pieno ūkiai, taip pat, gali platinti „žalią pieną iš ūkio“ vartotojams, jei šis platinimas yra įteisintas kompetentingų institucijų. Pieno platinimo vietoje privalo būti nurodytas teiginys „Užvirinkite žalią pieną prieš vartojimą“.
Lietuvoje pastoviai registruojami pavieniai susirgimai Salmonelioze, Kampilobakterioze, Ešerichioze, Šigelioze, Jersinioze, kurių atsiradimo priežastis nurodyta žalio pieno ir jo produktų naudojimas. Lietuvoje 2008 m. kampilobakteriozė diagnozuota 639 žmonėms, salmoneliozė – 3159 žmonėms, jersiniozė – 530 žmonių, ešerichiozė ir šigeliozė –  81 žmogui.
Atšilus orams, padidėja rizika susirgti su maistu plintančiomis infekcijomis. Tam, kad išvengti E. coli, kampilobakterijų ir kitų per žalią pieną plintančių infekcijų, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai rekomenduoja vartoti tik pakaitintą, pasterizuotą ar užvirintą pieną bei termiškai apdorotus pieno produktus. Atkreipiame dėmesį, kad pieno produktai greitai genda, todėl ypatingai svarbu pieną ar jo produktus laikyti ne aukštesnėje kaip +6°C temperatūroje, nevartoti produktų pasibaigus jų realizacijos terminui, laikytis asmens higienos reikalavimų (būtina švariai plauti rankas).

Nevartok.lt informacija

Kategorija: Naudinga žinoti | Žymės:

Pakomentuok. Būk pirmas!

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>