Acto paslaptys. Daugelis nežino iš ko jis gaminamas

actasNatūralus fermentinis actas yra gaminamas natūralios fermentacijos būdu iš žemės ūkio produktų, kurių sudėtyje yra krakmolo, cukraus, taip pat iš vaisių, uogų, obuolių sulčių, salyklinių miežių, medaus, išrūgų, vyno, sidro ir kt. Į actą gali būti pridedama žolių, prieskonių, vaisių ar jų ekstraktų, vaisių sulčių, cukraus, medaus, maistinės druskos.
Acto gamyboje draudžiamos medžiagos: dirbtinės kvapiosios medžiagos, dirbtiniai ir natūralūs vynuogių aliejai, distiliacijos likučiai, fermentacijos likučiai ir jų šalutiniai produktai, visų rūšių išspaudų ekstrahuotos medžiagos, visų rūšių rūgštys, išskyrus natūraliai esančias naudojamose žaliavose arba bet kurioje medžiagoje, kurios įdėjimas į sudėtį yra leidžiamas.
Privalomieji acto kokybės rodikliai
Acto jusliniai rodikliai:
– išvaizda: actas turi būti skaidrus, be drumzlių ir gleivių, be gyvų ir negyvų bakterijų bei jų plėvelių;
– spalva: acto spalva priklauso nuo žaliavos ir sudedamųjų dalių – jis gali būti bespalvis arba turėti panaudotų žaliavų ir sudedamųjų dalių spalvą;
– skonis ir kvapas: rūgštus, būdingas actui;be pašalinio skonio ir kvapo.
Bendras rūgšties kiekis:
– vyno actas: ne mažiau kaip 60 g/dm3 (skaičiuojant acto rūgščiai);
– actas (išskyrus vyno actą): ne mažiau kaip 50 g/dm3 (skaičiuojant acto rūgščiai);
– acto rūgšties neturi būti daugiau negu natūraliai gaunama actarūgščio rauginimo būdu;
– leidžiamas acto rūgšties masės nuokrypis ±0,2 proc.
Alkoholio likutis turi būti ne didesnis kaip 0,5 tūrio proc., išskyrus vyno actą, kuriame šis likutis gali būti iki 1,5 tūrio proc., ir ne daugiau kaip 3 proc. specialioms acto rūšims, pagamintoms vyno acto pagrindu.
Maišymas su vandeniu: sumaišius actą su vandeniu įvairiu santykiu tirpalas neturi susidrumsti.
Gaminio pavadinimas: actu negali būti vadinami acto ir acto rūgšties mišiniai. Acto rūgšties kiekis gaminyje žymimas kaip bendras rūgšties kiekis g/100 cm3, nurodant etiketėje – „rūgštingumas %“ (reikšmė suapvalinama iki artimiausio sveikojo skaičiaus).
Ženklinant actą, negalima klaidinti vartotojo dėl acto rūšies ar kilmės, ypač kai gamybos metu pridedama karamelė, norint nuspalvinti. Toks actas negali būti vadinamas „vyno actu“.
Actas turi būti laikomas švarioje, gerai vėdinamoje patalpoje, esant 0°C – 25°C temperatūrai ir ne didesnei kaip 75 proc. santykinei drėgmei.
Acto realizavimo terminas neribojamas, kol laikant jis nesusidrumsčia, nepakinta jo spalva ir neiškrenta actui nebūdingos nuosėdos.
Daugelis klausia, ar maistinė acto rūgštis (E 260) gali būti vadinama actu? Ne, actas yra natūralios fermentacijos produktas.

Kategorija: Naudinga žinoti | Žymės: ,

Pakomentuok. Būk pirmas!

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>