Kaip išsirinkti tvirčiausią kiaušinį?

Vištų, auginamų laisvai, lesinamų pilnaverčiais pašarais, kiaušinių lukštas yra tvirčiausias.

Prie Šv. Velykų stalo tradicija kiaušinius mušti, juos ridenti jau yra sena tradicija. Be tokių rungtynių neapsiena, ko gera, nė vienos šeimos šventinis stalas per Šv. Velykas. Apie kiaušinių daužymą ir jų tvirtumą kone kiekvienas turi savo nuomonę.

Kaip išsirinkti?

Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus Vyr. veterinarijos gydytojas Jonas Stanius sako, kad kiaušinio lukšto tvirtumas priklauso nuo jo storio, kurį lemia vištų veislė ir naudojamas pašaras. Vištų, auginamų  laisvai, lesinamų pilnaverčiais ir subalansuotais, vištoms dedeklėms skirtais pašarais,  kiaušinių lukštas yra tvirčiausias. Rungtyniaujant svarbu žinoti, kad oro tarpas yra bukajame kiaušinio gale, o renkantis kiaušinius, pirmenybę atiduoti kaimiškiems ir laisvai laikomų vištų kiaušiniams.

Speciaistas tvirtina, kad tvirtesniu lukštu kiaušinius deda žemesnio produktyvumo vištos ir jų kiaušinio lukšte formuojantis kiaušiniui atsideda pigmentai, kurie priklausomai nuo veislės gali būti rusvas, pilkas, kreminis, rausvas ir būdingas konkrečiai vištų veislei.

Pramoninėje kiaušinių gamyboje dažniausiai auginamos Leghornų veislių vištos. Jos deda kiaušinius tiek rudu, tiek baltu lukštu. Leghornu veislių vištos yra paukštininkystės mokslo produktas, o genetikams išvedant ir tobulinant vištų veisles, lukšto storis nėra pagrindinis rodiklis, svarbiausias rodiklis – vištų produktyvumas (pvz.: kad per dieną višta padėtų vieną kiaušinį). Nustatyta, kad kiaušinis susiformuoja per 4-5 val., o kiaušinio lukšto formavimasis užtrunka virš 20 val. Todėl aukšto produktyvumo vištų lukštas nėra toks tvirtas, kaip žemesnio produktyvumo, nes lukšto formavimosi procesas yra pagreitintas.

Kiaušiniai – pramogai ar maistui?

Per Šv. Velykas vienas iš žaidimų yra kiaušinių ridenimas. Tačiau ne vienam, ko gera, kyla klausimas, kiek higieniška prieš tai ridentus kiaušinius po to valgyti?

Veterinarijos gydytojas pataria pirmiausiai kiaušinius po tokio žaidimo gerai apžiūrėti. “Jei ridenimo metu lukštas mechaniškai nepažeidžiamas, tai nesukelia pavojaus kiaušiniui užsiteršti. Žinoma, po ridenimo vartojant kiaušinius juos reikėtų nuplauti šiltu vandeniu,” – nevartok.lt skaitytojams pataria Jonas Stanius.

Po šventės paprastai kiaušinių lieka ir kitai dienai, o kartais ir dar kitai, ir dar kitai. Tačiau nereikia pamiršti, kad kiaušiniai tinkami vartoti keletą dienų, nors jokie galiojantys teisės aktai nenustato galiojimo termino virtiems kiaušiniams.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialisto, mokslinėje literatūroje nurodoma, kad virtus kiaušinius ilgiausiai ant stalo galima laikyti iki 2 parų, šaldytuve iki 3 parų. Todėl dažyti margučius reikia švenčių išvakarėse ir dažyti tokį kiekį, kad per 3 paras juos suvartotume.

Kategorija: Naudinga žinoti | Žymės: ,

Komentarai (1)

  1. Ignotas:

    Renkantis tvirčiausią kiaušiniai smailiuoju galu barbenami į priekinius dantis ir sprendžiama iš garso. Patirtis ateina Velykos po Velykų. O labiausiai patyrusiam valgytojui juokingas požiūris- cituoju-
    Žinoma, po ridenimo vartojant kiaušinius juos reikėtų nuplauti šiltu vandeniu,” – nevartok.lt skaitytojams pataria Jonas Stanius.
    Keistas tas Stanius: kiaušinius su lukštu valgo, gal tinginys? Aš tai nusilupu.

Rašyti komentarą

Galite naudoti šias XHTML žymes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>